Omskakad bransch håller andan i London – Unsettled industry holds its breath in London

23 juni 2016 | Mikael Bjork

Londons fastighetsbransch håller andan inför resultatet av torsdagens EU-omröstning.
“Majoriteten av fastighetsbranschen är nog för att stanna kvar eftersom de vill ha stabilitet”, säger Linus Forsberg, partner i Londonbaserade Trinova som fokuserar på fastigheter.

Bolaget sålde det mesta av sina innehav under 2014 och 2015. Sedan dess har priserna på kommersiella fastigheter fallit med i snitt 15-20 procent, enligt Linus Forsberg.

”Nedgången hade inte något med brexit att göra utan berodde på oro kring den globala ekonomin samt en insikt att priserna hade rusat iväg till historiskt sett omotiverade nivåer.”

Prisraset har varit ännu mer dramatiskt för bostäder i centrala London, vilket delvis beror på diskussionen om brexit.

”För vissa segment har priserna fallit med 30-40 procent. Det har varit rena blodbadet for mindre byggare och investerare inom denna nisch, men marknaden har inte varit särskilt aktiv under det första halvåret i år. Nu har vi selektivt börjat köpa igen, bland annat ett centralt byggprojekt”, säger Linus Forsberg.

Samtidigt är det överutbud av lägenheter i segmentet över 1,5 miljoner pund, 18 miljoner kronor.

Lägre oljepris har minskat många utländska köpares intresse och förmåga. Dessutom har stämpelskatten höjts till 15 procent som högsta nivå. Det bromsar affärerna, enligt Linus Forsberg.

“För två år sedan sattes rekord med 3900 lyxlägenheter sålda i centrala London. Nu ligger ytterligare 55000 i olika skeden i byggprocessen. Vem ska köpa dem?”

Det är också en “jättebyggboom” i stadsdelen EC3, som är centrum för försäkringsbolagen.

“Samtidigt skär försäkringsbolagen ned. Det är en olycklig situation för byggarna.”

Hur skulle en brexit påverka marknaden?

“Osäkerhet och minskad aktivitet skulle kortsiktigt slå mot vissa bolags lönsamhet. Vidare är en del oroliga för att pundet skulle sättas under press”, säger Linus Forsberg.

CG Pettersson, vd för fastighetsbolaget Redab, har följt Londonmarknadens upp- och nedgångar på plats sedan 1987.

”Återhämtningen efter krisen 2008 har dragit ut på tiden. På den kommersiella marknaden har antalet arbetstillfällen ökat något men antalet kvadratmeter kontor har minskat.”

I stället har mycket blivit bostäder.

“Regeringen har fokuserat på upplägg som tillåter offshorebolag som ägare. Det är en skattedriven politik som har drivit upp priserna”, säger CG Pettersson.

”De höga priserna gör att centrala London börjar bli som semesterorter i Spanien. Ägarna är här några dagar per år. Restauranger stänger och butiker flyttar till andra områden.”

Nu börjar det slå tillbaka.

“Priserna faller ganska mycket. Vid ett bygge i Battersea var det många intressenter som inte fullföljde, så priset gick ned 30 procent i andra omgången. I ett nytt höghus i Vauxhall står 60 procent tomt”, säger CG Pettersson.

Vad händer vid en brexit?

“Om det försvinner några 10000 människor från city till Europa påverkar det efterfrågan. Dessutom får techsektorn svårare att locka hit unga. Kontorsmarknaden faller tillbaka när behovet av arbetsplatser minskar. Även bostadsmarknaden bromsar”, säger CG Pettersson.

Dessutom får byggbranschen svårt att hitta arbetskraft.

“I morse gick jag förbi fem sex byggarbetsplatser. Jag hörde inte en en enda människa som pratade engelska. Vem sätter man in i stället om européerna försvinner? Det är 30 år sedan man hade engelska byggare här.”

Mark Bruno, Storbritannienchef för svenska Datscha som arbetar med fastighetsinformation, säger att marknaden har gått bra men saktat ned de senaste månaderna.

”Marknaden är robust nog att återhämta sig oavsett hur folkomröstningen går. Det här är ju en av världens största fastighetsmarknader”, säger han.